i

Wat zegt de test van de consumentenbond over waterontharders?

De laatste keer dat de consumentenbond aandacht besteedde aan de waterontharder was in een artikel van 2004. Zeer terecht wordt daarin... Lees hier verder

De laatste keer dat de consumentenbond aandacht besteedde aan de waterontharder was in een artikel van 2004 [1]. Zeer terecht wordt daarin gerapporteerd dat waterontharders op basis van ionenwisseling zeer effectief zijn. Echter worden er tevens een aantal feitelijk onjuiste argumenten op een rij gezet waarom de aanschaf van een waterontharder onnodig zou zijn:

  • Bijna nergens in Nederland komt nog hard water voor
  • Zacht (kalkvrij) water zou slecht zijn voor metalen zoals koperen leidingen
  • De kalkdeeltjes in water zouden belangrijk zijn voor de botopbouw

Stuk voor stuk argumenten die door de actualiteit zijn achterhaald:

  • De definitie van zacht, gemiddeld, hard en zeer hard water die waterleidingbedrijven hanteren zijn erg subjectief. Voor de één is water met een hardheid van 6 dH inderdaad "zacht", voor de ander juist "hard", omdat er zich gewoon kalkaanslag vormt. Feit is dat vanaf 0 dH kalkvorming optreedt. Veel mensen die volgens de definitie van waterbedrijven "zacht" water hebben, besluiten immers ook gewoon tot de aanschaf van een waterontharder over te gaan omdat de realiteit van een badkamer vaak heel anders is dan die van de waterleidingbedrijven.
  • In 2012 heeft TNO onderzoek [2] gedaan naar de invloed van kalkvrij water op koperen waterleidingen, onder andere na publicatie van de consumentenbond over dit onderwerp. De assumptie was dat kalkvrij water corrosief zou zijn en koperen leidingen dus beschadigd zouden raken. De resultaten leidden echter tot een geheel andere conclusie: kalkvrij water is juist beter voor koperen leidingen.
  • 3,3% van de calcium en 1,1% van de magnesium in onze voeding is afkomstig uit leidingwater. Als bron van calcium en magnesium is het hiermee dus praktisch verwaarloosbaar (Nevo code 1885)[3]. Zowel de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) als de Europese Gemeenschap leggen geen minimum of maximum hardheid op. Calcium verkrijgen wij reeds ruim voldoende uit onder andere uit melkproducten zoals kaas, melk en boter, vis, volkoren brood en groenten en fruit. Lees hier meer over dit onderwerp.

[1] "De (on)zin van water". Consumentengids 2004 over waterontharders.

[2] Eindrapport TNO: waterontharder is beter voor koperen leidingen

[3] Van Rossum, C.T.M., Heidi P. Fransen, Janneke Verkaik-Kloosterman, Elly J.M. Buurma-Rethans, Marga C. Ocké, 2011. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010 (No. 350050006/2011). 2010| Part 8-B Sources (NEVO-codes) of minerals | Version 2| 25/2255. RIVM National Institute for Public Health and the Environment.

De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

{{{ testimonial.title | limit 60 }}}

{{{ testimonial.name }}}
{{{ testimonial.region_text }}}

LEES MEER
De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

{{{ video.title | limit 60 }}}

{{{ video.name }}}
{{{ video.region_text }}}

De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

{{{ review.name }}}

{{{ review.content.place }}}

{{{ review.content.score }}}

{{{ review.content.positive }}}

{{{ review.content.negative }}}

Aanbeveling: {{ review.content.recommend }}

{{{ installation.title }}}

{{{ installation.zipcode ? installation.zipcode.zipcode : installation.name }}}

De combinatie postcode / huisnummer is niet gevonden.

De minimale waterhardheid van het kraanwater in {{ testimonials.region.name }} ({{ testimonials.region.name_alt }}) ligt in de buurt van de {{ testimonials.region.hardness }} dH dit geldt als {{ testimonials.region.hardness | hardnessAdjective }} water.

Zoek gericht op uw eigen postcode

Uw locatie: {{ testimonials.region.name }}