i

Waterhardheid Aagtekerke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het water in Aagtekerke minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Aagtekerke is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Aagtekerke telt 1.530 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Aagtekerke bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Veere.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Aagtekerke

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,38 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Aagtekerke objectief meten

Je kunt de mineralen in water meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Aagtekerke**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Aagtekerke

Berekening voor 6,38 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Aagtekerke?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Aagtekerke is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.