i

Waterhardheid Aalsmeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Aalsmeer minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Aalsmeer is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Aalsmeer is een relatief kleine woonplaats met 21.615 inwoners. Aalsmeer maakt deel uit van de gemeente Aalsmeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Aalsmeer

Iemand kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Aalsmeer waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Aalsmeer**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Aalsmeer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Aalsmeer?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Aalsmeer is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.