i

Waterhardheid Aalsmeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Aalsmeer. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Aalsmeer biedt plaats aan 21.615 inwonenden. Dit is een vrij kleine woonplaats. Aalsmeer is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Aalsmeer.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Aalsmeer

De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de douche dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Aalsmeer objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Aalsmeer**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Aalsmeer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Aalsmeer?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Aalsmeer is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.