i

Waterhardheid Aalsmeerderbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Aalsmeerderbrug. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Aalsmeerderbrug is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Aalsmeerderbrug biedt plaats aan 520 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Aalsmeerderbrug maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Aalsmeerderbrug

De beleving van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de douche dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Aalsmeerderbrug waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Aalsmeerderbrug**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Aalsmeerderbrug

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Aalsmeerderbrug?

Iedereen beleeft volledig onthard kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Aalsmeerderbrug is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.