i

Waterhardheid Aarlanderveen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Aarlanderveen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Aarlanderveen is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Aarlanderveen is een kleine woonplaats met 1.185 inwonenden. Aarlanderveen maakt deel uit van de gemeente Alphen aan den Rijn. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Aarlanderveen

De beleving van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Aarlanderveen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Aarlanderveen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Aarlanderveen

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Aarlanderveen?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Aarlanderveen is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.