i

Waterhardheid Aarlanderveen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Aarlanderveen minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Aarlanderveen is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Aarlanderveen biedt plaats aan 1.185 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Aarlanderveen hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Aarlanderveen+Alphen aan den Rijn

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Patrick - Benthuizen
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Aarlanderveen

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Aarlanderveen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Aarlanderveen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Aarlanderveen

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Aarlanderveen?

Iedereen beleeft zacht water als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Aarlanderveen is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.