i

Waterhardheid Abbekerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Abbekerk minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Abbekerk is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Abbekerk telt 2.135 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Abbekerk maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Hardheid maat

Kaart van place+Abbekerk+Medemblik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Familie de Lange - Wervershoof
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Abbekerk

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Abbekerk waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Abbekerk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Abbekerk

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Abbekerk?

Een ieder ondervindt volledig zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in streken met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Abbekerk is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.