i

Waterhardheid Abbekerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Abbekerk kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Abbekerk telt 2.135 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Abbekerk bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Abbekerk+Medemblik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Familie de Lange - Wervershoof
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Abbekerk

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 dH misschien "prima" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Abbekerk waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Abbekerk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Abbekerk

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Abbekerk?

Iedereen beleeft volledig onthard kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Abbekerk is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te reduceren.