i

Waterhardheid Abbenes

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Abbenes. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Abbenes is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Abbenes biedt plaats aan 1.195 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Abbenes hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Abbenes

Men kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Abbenes waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Abbenes**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Abbenes

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Abbenes?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Abbenes is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.