i

Waterhardheid Abbenes

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Abbenes minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Abbenes is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Abbenes is een kleine woonplaats met 1.195 inwoners. Abbenes hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Abbenes

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Abbenes waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Abbenes**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Abbenes

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Abbenes?

Praktisch iedereen ervaart zacht drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Abbenes is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.