i

Waterhardheid Abcoude

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Abcoude. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Abcoude is een kleine woonplaats met 7.480 inwonenden. Abcoude hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Ronde Venen.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Abcoude

Mensen kunnen een hardheid van 7,60 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 7,60 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Abcoude waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,60 dH in Abcoude**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Abcoude

Rekensom voor 7,60 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Abcoude?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Abcoude is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.