i

Waterhardheid Achterveld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 6,80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Achterveld kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 5,90 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub leidingwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Achterveld is 6,80 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Achterveld is een erg kleine woonplaats met 130 inwoners. Achterveld bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Achterveld

Mensen kunnen een waterhardheid van 5,90 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Achterveld objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,90 Duitse graden in Achterveld**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Achterveld

Berekening voor 5,90 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Achterveld?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Achterveld is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.