i

Waterhardheid Achterveld

 • Zacht
  0
 • 5.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,40 dH. Zo hard is het water in Achterveld minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 5,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,30 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Achterveld is 0,00 dH. Dit staat te boek als water.

Achterveld biedt plaats aan 2.400 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Achterveld hoort bij de gemeente Leusden. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Achterveld

De betekenis van een gegeven waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,40 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 5,40 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Achterveld waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 5,40 Duitse graden in Achterveld**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Achterveld

Becijfering voor 5,40 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,40 dH x 180m3 = 17,30 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Achterveld?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Achterveld is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 5,40 naar 0 dH terug te brengen.