i

Waterhardheid Achterveld

 • Zacht
  0
 • 5.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Achterveld is om en nabij de 5,40 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter drinkwater. 5,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,30 kilogram kalkdeeltjes.

Achterveld biedt plaats aan 2.400 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Achterveld maakt deel uit van de gemeente Leusden. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Achterveld

De ontvangst van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,40 dH "aanvaardbaar" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 5,40 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Achterveld objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,40 dH in Achterveld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Achterveld

Calculatie voor 5,40 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,40 dH x 180m3 = 17,30 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Achterveld?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Achterveld is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 5,40 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.