i

Waterhardheid Achthuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Achthuizen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Achthuizen is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Achthuizen telt 1.180 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Achthuizen maakt deel uit van de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Achthuizen

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Achthuizen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Achthuizen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Achthuizen

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Achthuizen?

Een ieder ervaart volledig zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Achthuizen is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.