i

Waterhardheid Achthuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Achthuizen heeft een waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Achthuizen is een zeer kleine woonplaats met 1.180 inwoners. Achthuizen bevindt zich in de gemeente Goeree-Overflakkee. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Achthuizen

Mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De betekenis van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Achthuizen objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Achthuizen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Achthuizen

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Achthuizen?

Een ieder ondervindt kalkvrij drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Achthuizen is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.