i

Waterhardheid Acquoy

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 9.20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Acquoy ligt in de buurt van 9,20 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 9,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,48 kilogram kalkvormende deeltjes.

Acquoy is een erg kleine woonplaats met 575 inwonenden. Acquoy is onderdeel van de gemeente Geldermalsen. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Acquoy+Geldermalsen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jerfie - Meteren
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Acquoy

Men kan hardheid van 9,20 dH wellicht "normaal" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat water van 9,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Acquoy waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,20 Duitse graden in Acquoy**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Acquoy

Calculatie voor 9,20 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,20 dH x 180m3 = 29,48 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Acquoy?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Acquoy is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 9,20 naar 0 dH terug te dringen.