i

Waterhardheid Acquoy

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 9.20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

9,20 dH. Zo hard is het water in Acquoy. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 9,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,48 kilogram kalkaanslag.

Acquoy biedt plaats aan 575 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Acquoy hoort bij de gemeente Geldermalsen. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid maat

Kaart van place+Acquoy+Geldermalsen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Tjerk - Geldermalsen
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Acquoy

De beleving van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,20 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de kranen aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 9,20 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Acquoy objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 9,20 dH in Acquoy**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Acquoy

Calculatie voor 9,20 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,20 dH x 180m3 = 29,48 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Acquoy?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Acquoy is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 9,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.