i

Waterhardheid Aerdenhout

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Aerdenhout is 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Aerdenhout is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Aerdenhout is een kleine woonplaats met 4.375 inwonenden. Aerdenhout bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bloemendaal.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Aerdenhout

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het schrobben van de badkamer accepteren.

Water van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Aerdenhout objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Aerdenhout**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Aerdenhout

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Aerdenhout?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Aerdenhout is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.