i

Waterhardheid Aerdenhout

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Aerdenhout. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Aerdenhout telt 4.375 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Aerdenhout maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bloemendaal.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Aerdenhout

De beleving van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de badkamer dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Aerdenhout objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Aerdenhout**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Aerdenhout

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Aerdenhout?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met hard water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Aerdenhout is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.