i

Waterhardheid Akersloot

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Akersloot minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Akersloot is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Akersloot telt 4.885 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Akersloot is onderdeel van de gemeente Castricum. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Akersloot

De betekenis van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en dus het ontkalken van de douche dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Akersloot objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Akersloot**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Akersloot

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Akersloot?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Akersloot is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.