i

Waterhardheid Akersloot

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Akersloot kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 6,00 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Akersloot is een kleine woonplaats met 4.885 inwoners. Akersloot is onderdeel van de gemeente Castricum. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Akersloot

De indruk van een gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de douche aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Akersloot objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Akersloot**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Akersloot

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Akersloot?

Een ieder beleeft onthard kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Akersloot is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.