i

Waterhardheid Alblasserdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Alblasserdam is 4,98 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Alblasserdam is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Alblasserdam telt 19.645 inwoners. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Alblasserdam hoort bij de gemeente Alblasserdam. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Alblasserdam

De perceptie van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "prima" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Alblasserdam waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Alblasserdam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Alblasserdam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Alblasserdam?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Alblasserdam is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.