i

Waterhardheid Alkmaar

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Alkmaar kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Alkmaar is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Alkmaar telt 87.830 inwonenden. Het maakt deel uit van de top vijftig steden in Nederland en is daarmee een behoorlijk grootschalige woonplaats. Alkmaar ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Alkmaar

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schrobben van de douchekranen dulden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Alkmaar objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Alkmaar**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Alkmaar

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Alkmaar?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Alkmaar is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.