i

Waterhardheid Almere

 • Zacht
  0
 • 4.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Almere ligt rond 4,40 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 4,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 14,10 kilogram kalk.

Almere telt 195.210 inwonenden. Het is onderdeel van de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een nogal grote woonplaats. Almere bevindt zich in de gemeente Almere. Die hoort bij de centrale provincie Flevoland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Almere

De waarneming van een gegeven waterhardheid is erg persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,40 dH "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 4,40 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Almere objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,40 dH in Almere**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Almere

Berekening voor 4,40 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,40 dH x 180m3 = 14,10 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Almere?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Almere is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 4,40 naar 0 Duitse graden terug te brengen.