i

Waterhardheid Almere

 • Zacht
  0
 • 4.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Almere heeft een minimale waterhardheid van 4,40 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 14,10 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Almere is 0,00 dH. Dit noemen we water.

Almere biedt plaats aan 195.210 inwoners. Het hoort bij de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een nogal uitgestrekte woonplaats. Almere maakt deel uit van de gemeente Almere. Die hoort bij de centrale provincie Flevoland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Almere

De perceptie van een gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,40 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 4,40 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Almere waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,40 Duitse graden in Almere**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Almere

Berekening voor 4,40 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,40 dH x 180m3 = 14,10 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Almere?

Iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Almere is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,40 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.