i

Waterhardheid Almkerk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Almkerk. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Almkerk biedt plaats aan 3.555 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Almkerk hoort bij de gemeente Woudrichem. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Almkerk+Woudrichem

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Ruud - 's Gravenmoer
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Almkerk

De betekenis van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 10,36 dH "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Almkerk objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in water meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 dH in Almkerk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Almkerk

Calculatie voor 10,36 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Almkerk?

Iedereen ondervindt kalkvrij water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Almkerk is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden te reduceren.