i

Waterhardheid Almkerk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Almkerk heeft een waterhardheid van minimaal 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Almkerk telt 3.555 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Almkerk maakt deel uit van de gemeente Woudrichem. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Almkerk

De ervaring van een vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 10,36 dH "normaal" vinden en het ontkalken van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Almkerk objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 10,36 dH in Almkerk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Almkerk

Calculatie voor 10,36 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Almkerk?

Iedereen ondervindt zacht leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Almkerk is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.