i

Waterhardheid Alphen aan den Rijn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Alphen aan den Rijn minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Alphen aan den Rijn is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Alphen aan den Rijn is een middelgrote woonplaats met 69.770 inwoners. Alphen aan den Rijn hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Alphen aan den Rijn

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH wellicht "normaal" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Alphen aan den Rijn waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Alphen aan den Rijn**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Alphen aan den Rijn

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Alphen aan den Rijn?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Alphen aan den Rijn is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.