i

Waterhardheid Alphen aan den Rijn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Alphen aan den Rijn. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Alphen aan den Rijn telt 69.770 inwoners. Het is een gemiddeld grote woonplaats. Alphen aan den Rijn maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Alphen aan den Rijn

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en het schrobben van de douche dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Alphen aan den Rijn objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Alphen aan den Rijn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Alphen aan den Rijn

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Alphen aan den Rijn?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Alphen aan den Rijn is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.