i

Waterhardheid Amerongen

 • Zacht
  0
 • 5.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,10 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Amerongen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 5,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,34 kilogram kalk.

Amerongen biedt plaats aan 5.390 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Amerongen bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Amerongen

Men kan hardheid van 5,10 dH misschien "OK" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water van 5,10 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Amerongen waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 5,10 Duitse graden in Amerongen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Amerongen

Berekening voor 5,10 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,10 dH x 180m3 = 16,34 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Amerongen?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Amerongen is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 5,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.