i

Waterhardheid Amerongen

 • Zacht
  0
 • 5.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Amerongen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 5,10 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 5,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,34 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Amerongen is 0,00 Duitse graden. Dit komt neer op water.

Amerongen telt 5.390 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Amerongen bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Amerongen

Mensen kunnen waterhardheid van 5,10 dH "acceptabel" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 5,10 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Amerongen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 5,10 Duitse graden in Amerongen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Amerongen

Berekening voor 5,10 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,10 dH x 180m3 = 16,34 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Amerongen?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Amerongen is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 5,10 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.