i

Waterhardheid Amersfoort

 • Zacht
  0
 • 5.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Amersfoort bedraagt ongeveer 5,30 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 5,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,98 kilogram kalkvormende deeltjes.

Amersfoort is onderdeel van de top-50 steden van Nederland en is daarmee een zeer uitgestrekte woonplaats met 134.655 inwonenden. Amersfoort is onderdeel van de gemeente Amersfoort. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid meter

Kaart van place+Amersfoort+Amersfoort

"Review beoordeling: 8 uit 10"

GH Piksen - Amersfoort
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Amersfoort

De ervaring van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 5,30 Duitse graden "OK" vinden en het schrobben van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 5,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Amersfoort waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,30 Duitse graden in Amersfoort**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Amersfoort

Becijfering voor 5,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,30 dH x 180m3 = 16,98 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Amersfoort?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Amersfoort is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 5,30 naar 0 dH terug te brengen.