i

Waterhardheid Amersfoort

 • Zacht
  0
 • 5.30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,30 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Amersfoort. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 5,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,98 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Amersfoort is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Amersfoort telt 134.655 inwonenden. Het hoort bij de top-vijftig steden van Nederland en is daarmee een vrij omvangrijke woonplaats. Amersfoort ligt in de gemeente Amersfoort. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Amersfoort+Amersfoort

"Review beoordeling: 8 uit 10"

GH Piksen - Amersfoort
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Amersfoort

U kunt hardheid van 5,30 dH misschien "prima" vinden. De betekenis van de vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 5,30 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Amersfoort objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,30 dH in Amersfoort**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Amersfoort

Calculatie voor 5,30 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,30 dH x 180m3 = 16,98 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Amersfoort?

Iedereen ondervindt zacht drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Amersfoort is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 5,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.