i

Waterhardheid Ammerstol

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Ammerstol. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Ammerstol is een kleine woonplaats met 1.560 inwonenden. Ammerstol is onderdeel van de gemeente Krimpenerwaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Ammerstol+Krimpenerwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Fam. Deelen - Lekkerkerk
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Ammerstol

Men kan een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Ammerstol objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Ammerstol**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Ammerstol

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Ammerstol?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ammerstol is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.