i

Waterhardheid Ammerstol

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Ammerstol kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Ammerstol is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Ammerstol is een kleine woonplaats met 1.560 inwonenden. Ammerstol hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Krimpenerwaard.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Ammerstol

Iemand kan een hardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Ammerstol waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Ammerstol**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ammerstol

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Ammerstol?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ammerstol is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.