i

Waterhardheid Amstelhoek

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Amstelhoek. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Amstelhoek telt 945 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Amstelhoek maakt deel uit van de gemeente De Ronde Venen. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Amstelhoek

De ontvangst van een gegeven hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,60 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 7,60 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Amstelhoek objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,60 dH in Amstelhoek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Amstelhoek

Berekening voor 7,60 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Amstelhoek?

Praktisch iedereen ervaart zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Amstelhoek is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.