i

Waterhardheid Amstelhoek

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Amstelhoek heeft een waterhardheid van ongeveer 7,60 dH. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Amstelhoek telt 945 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Amstelhoek ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Ronde Venen.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Amstelhoek

De ervaring van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 7,60 dH "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Amstelhoek waardevrij meten

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,60 dH in Amstelhoek**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Amstelhoek

Calculatie voor 7,60 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Amstelhoek?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt normaliter voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Amstelhoek is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.