i

Waterhardheid Amstelveen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Amstelveen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Amstelveen is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Amstelveen is onderdeel van de top-vijftig plaatsen van Nederland en is daarmee een zeer grote woonplaats met 84.380 inwoners. Amstelveen is onderdeel van de gemeente Amstelveen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Amstelveen

De beleving van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Amstelveen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Amstelveen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Amstelveen

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Amstelveen?

Een ieder beleeft volledig zacht leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Amstelveen is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.