i

Waterhardheid Amsterdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Amsterdam. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Amsterdam biedt plaats aan 799.235 inwoners. Dit maakt deel uit van de top 50 plaatsen van Nederland en is daarmee een behoorlijk uitgestrekte woonplaats. Amsterdam bevindt zich in de gemeente Amsterdam. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Amsterdam

De indruk van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en het schrobben van de douchekranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Amsterdam objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Amsterdam**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Amsterdam

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Amsterdam?

Iedereen beleeft volledig zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine restant komt het meest voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Amsterdam is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.