i

Waterhardheid Amsterdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Amsterdam minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Amsterdam is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Amsterdam is onderdeel van de top-vijftig steden van Nederland en is daarmee een vrij omvangrijke woonplaats met 799.235 inwoners. Amsterdam is onderdeel van de gemeente Amsterdam. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Amsterdam

De waarneming van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de kranen accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Amsterdam waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Amsterdam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Amsterdam

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Amsterdam?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Amsterdam is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.