i

Waterhardheid Amsterdam-Duivendrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Amsterdam-Duivendrecht minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Amsterdam-Duivendrecht is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Amsterdam-Duivendrecht hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Ouder-Amstel.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Amsterdam-Duivendrecht

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en het ontkalken van de douche dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Amsterdam-Duivendrecht waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Amsterdam-Duivendrecht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Amsterdam-Duivendrecht

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Amsterdam-Duivendrecht?

Zacht water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Amsterdam-Duivendrecht is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.