i

Waterhardheid Amsterdam-Duivendrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Amsterdam-Duivendrecht is om en nabij de 6,00 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Amsterdam-Duivendrecht is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Amsterdam-Duivendrecht ligt in de gemeente Ouder-Amstel. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Amsterdam-Duivendrecht

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Amsterdam-Duivendrecht waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Amsterdam-Duivendrecht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Amsterdam-Duivendrecht

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Amsterdam-Duivendrecht?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Amsterdam-Duivendrecht is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te verminderen.