i

Waterhardheid Andel

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Andel heeft een waterhardheid van minimaal 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Andel biedt plaats aan 2.470 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Andel hoort bij de gemeente Woudrichem. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Andel

U kunt een hardheid van 10,36 Duitse graden "OK" vinden. De perceptie van een vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 10,36 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Andel objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 10,36 dH in Andel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Andel

Rekensom voor 10,36 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Andel?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Andel is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.