i

Waterhardheid Andel

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Andel kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Andel is een kleine woonplaats met 2.470 inwoners. Andel bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Woudrichem.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Andel

De perceptie van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 10,36 dH "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Andel objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 Duitse graden in Andel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Andel

Calculatie voor 10,36 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Andel?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Andel is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.