i

Waterhardheid Andijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Andijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Andijk is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Andijk is een zeer kleine woonplaats met 6.500 inwonenden. Andijk bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Andijk

De beleving van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en het boenen van de douchewand dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Andijk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Andijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Andijk

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Andijk?

Iedereen ondervindt onthard kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in streken met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Andijk is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te reduceren.