i

Waterhardheid Andijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Andijk. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Andijk telt 6.500 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Andijk bevindt zich in de gemeente Medemblik. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Kaart van place+Andijk+Medemblik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jan - Wervershoof
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Andijk

Mensen kunnen hardheid van 6,00 dH misschien "prima" vinden. De ontvangst van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Andijk waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Andijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Andijk

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Andijk?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Andijk is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.