i

Waterhardheid Anna Paulowna

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het water in Anna Paulowna. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Anna Paulowna biedt plaats aan 8.140 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Anna Paulowna hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Anna Paulowna

Men kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Anna Paulowna objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Anna Paulowna**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Anna Paulowna

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Anna Paulowna?

Een ieder ervaart volledig zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Anna Paulowna is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.