i

Waterhardheid Anna Paulowna

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Anna Paulowna. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Anna Paulowna is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Anna Paulowna is een kleine woonplaats met 8.140 inwonenden. Anna Paulowna is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Anna Paulowna

U kunt waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Anna Paulowna objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Anna Paulowna**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Anna Paulowna

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Anna Paulowna?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Anna Paulowna is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.