i

Waterhardheid Apeldoorn

 • Zacht
  0
 • 5.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Apeldoorn. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 5,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,02 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Apeldoorn is 0,00 Duitse graden. Dit komt neer op water.

Apeldoorn biedt plaats aan 132.930 inwonenden. Dit hoort bij de top-50 steden van Nederland en is daarmee een vrij omvangrijke woonplaats. Apeldoorn bevindt zich in de gemeente Apeldoorn. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Apeldoorn

Iemand kan een waterhardheid van 5,00 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 5,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Apeldoorn objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 5,00 Duitse graden in Apeldoorn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Apeldoorn

Becijfering voor 5,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,00 dH x 180m3 = 16,02 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Apeldoorn?

Een ieder beleeft volledig onthard water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Apeldoorn is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 5,00 naar 0 dH te verminderen.