i

Waterhardheid Apeldoorn

 • Zacht
  0
 • 5.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Apeldoorn heeft een waterhardheid van minimaal 5,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 5,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,02 kilogram kalkdeeltjes.

Apeldoorn biedt plaats aan 132.930 inwonenden. Dit is onderdeel van de top-50 steden in Nederland en is daarmee een behoorlijk grote woonplaats. Apeldoorn hoort bij de gemeente Apeldoorn. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Apeldoorn

U kunt een waterhardheid van 5,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De beleving van de gegeven hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 5,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Apeldoorn waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 5,00 dH in Apeldoorn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Apeldoorn

Rekensom voor 5,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,00 dH x 180m3 = 16,02 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Apeldoorn?

Een ieder ervaart onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in gebieden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Apeldoorn is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 5,00 naar 0 dH te reduceren.