i

Waterhardheid Arnemuiden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Arnemuiden ligt in de buurt van de 6,38 dH. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Arnemuiden is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Arnemuiden biedt plaats aan 5.430 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Arnemuiden ligt in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Middelburg.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Arnemuiden

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Arnemuiden objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in Arnemuiden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Arnemuiden

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Arnemuiden?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Arnemuiden is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.