i

Waterhardheid Arnemuiden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Arnemuiden heeft een waterhardheid van minimaal 6,38 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Arnemuiden is een kleine woonplaats met 5.430 inwoners. Arnemuiden is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Middelburg.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Arnemuiden

De indruk van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Arnemuiden waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in Arnemuiden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Arnemuiden

Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Arnemuiden?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt meestal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Arnemuiden is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 dH te verminderen.