i

Waterhardheid Asch

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Asch is 4,90 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 drinkwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Asch is 11,50 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Asch biedt plaats aan 375 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Asch bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Asch

Iemand kan hardheid van 4,90 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Asch objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 4,90 dH in Asch**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Asch

Rekensom voor 4,90 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Asch?

Iedereen ondervindt zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Asch is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.