i

Waterhardheid Asch

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Asch. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Asch is 11,50 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Asch biedt plaats aan 375 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Asch maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Asch

Iemand kan een hardheid van 4,90 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 4,90 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Asch objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,90 dH in Asch**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Asch

Berekening voor 4,90 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Asch?

Een ieder ondervindt onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Asch is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 4,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.