i

Waterhardheid Asperen

 • Zacht
  0
 • 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Asperen. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub kraanwater. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Asperen is een kleine woonplaats met 3.195 inwoners. Asperen is onderdeel van de gemeente Lingewaal. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid indicator

Kaart van place+Asperen+Lingewaal

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Herrold Derks - Wijchen
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Asperen

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schoonmaken van de glazen douchewand aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 7,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Asperen waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,00 dH in Asperen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Asperen

Berekening voor 7,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Asperen?

Praktisch iedereen ervaart zacht drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Asperen is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,00 naar 0 dH te verminderen.