i

Waterhardheid Asperen

 • Zacht
  0
 • 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Asperen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 7,00 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Asperen is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

Asperen is een erg kleine woonplaats met 3.195 inwoners. Asperen hoort bij de gemeente Lingewaal. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Asperen+Lingewaal

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Henk smits - Culemborg
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Asperen

U kunt hardheid van 7,00 Duitse graden "OK" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water van 7,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Asperen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,00 dH in Asperen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Asperen

Berekening voor 7,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Asperen?

Een ieder ondervindt zacht water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Asperen is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 7,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.