i

Waterhardheid Assendelft

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Assendelft kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Assendelft is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Assendelft is een redelijk kleine woonplaats met 22.340 inwonenden. Assendelft is onderdeel van de gemeente Zaanstad. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Assendelft

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Assendelft objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Assendelft**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Assendelft

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Assendelft?

Praktisch iedereen beleeft onthard drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Assendelft is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.