i

Waterhardheid Assendelft

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Assendelft. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Assendelft telt 22.340 inwoners. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Assendelft maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Assendelft

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De beleving van de gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Assendelft objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Assendelft**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Assendelft

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Assendelft?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Assendelft is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.