i

Waterhardheid Austerlitz

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,50 dH
  HOOGSTE: 6,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,50 Duitse graden. Zo hard is het water in Austerlitz minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalk.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Austerlitz is 6,60 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Austerlitz biedt plaats aan 1.505 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Austerlitz maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Zeist.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Austerlitz+Zeist

"Review beoordeling: 10 uit 10"

P & P - Soest
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Austerlitz

De waarneming van een gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 5,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de kranen aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 5,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Austerlitz waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,50 dH in Austerlitz**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Austerlitz

Rekensom voor 5,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Austerlitz?

Een ieder ondervindt kalkvrij leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Austerlitz is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 5,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.