i

Waterhardheid Austerlitz

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,50 dH
  HOOGSTE: 6,60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Austerlitz is ongeveer 5,50 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Austerlitz is 6,60 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Austerlitz telt 1.505 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Austerlitz is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Zeist.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Austerlitz

Iemand kan een waterhardheid van 5,50 dH "OK" vinden. De beleving van de gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 5,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Austerlitz waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 5,50 dH in Austerlitz**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Austerlitz

Berekening voor 5,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Austerlitz?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Austerlitz is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 5,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.