i

Waterhardheid Baambrugge

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Baambrugge. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Baambrugge biedt plaats aan 1.370 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Baambrugge ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Ronde Venen.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Baambrugge

U kunt hardheid van 7,60 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Baambrugge objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 7,60 Duitse graden in Baambrugge**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Baambrugge

Berekening voor 7,60 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Baambrugge?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Baambrugge is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.