i

Waterhardheid Baambrugge

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 dH. Zo hard is het drinkwater in Baambrugge. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Baambrugge is een zeer kleine woonplaats met 1.370 inwoners. Baambrugge ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Ronde Venen.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Baambrugge

De perceptie van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 7,60 dH "aanvaardbaar" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 7,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Baambrugge objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,60 Duitse graden in Baambrugge**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Baambrugge

Becijfering voor 7,60 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Baambrugge?

Iedereen beleeft zacht kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in oorden met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Baambrugge is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.