i

Waterhardheid Baarn

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,50 dH. Zo hard is het water in Baarn. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.

Baarn is een vrij kleine woonplaats met 23.975 inwonenden. Baarn bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Baarn.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Baarn

Mensen kunnen hardheid van 6,50 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 6,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Baarn waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,50 Duitse graden in Baarn**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Baarn

Calculatie voor 6,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Baarn?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Baarn is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.