i

Waterhardheid Baarn

 • Zacht
  0
 • 6.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,50 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Baarn. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Baarn is 0,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als water.

Baarn biedt plaats aan 23.975 inwoners. Dit is een relatief kleine woonplaats. Baarn ligt in de gemeente Baarn. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Baarn

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 6,50 Duitse graden "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Baarn waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,50 dH in Baarn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Baarn

Rekensom voor 6,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Baarn?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Baarn is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.