i

Waterhardheid Badhoevedorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Badhoevedorp kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Badhoevedorp is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Badhoevedorp biedt plaats aan 12.085 inwonenden. Dit is een vrij kleine woonplaats. Badhoevedorp maakt deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Badhoevedorp

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchekranen dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Badhoevedorp waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Badhoevedorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Badhoevedorp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Badhoevedorp?

Onthard water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Badhoevedorp is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.