i

Waterhardheid Barneveld

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 dH. Zo hard is het water in Barneveld. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Barneveld is een naar verhouding grote woonplaats met 30.895 inwonenden. Barneveld bevindt zich in de gemeente Barneveld. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Barneveld

De betekenis van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,90 dH "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 5,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Barneveld objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 5,90 dH in Barneveld**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Barneveld

Rekensom voor 5,90 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Barneveld?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Barneveld is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 5,90 naar 0 dH terug te brengen.