i

Waterhardheid Barneveld

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,90 dH. Zo hard is het kraanwater in Barneveld minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Barneveld is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Barneveld is een betrekkelijk grote woonplaats met 30.895 inwonenden. Barneveld maakt deel uit van de gemeente Barneveld. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Barneveld

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,90 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het boenen van de kranen accepteren.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 5,90 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Barneveld waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 5,90 Duitse graden in Barneveld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Barneveld

Rekensom voor 5,90 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Barneveld?

Een ieder ervaart zacht water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Barneveld is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 5,90 naar 0 dH te reduceren.