i

Waterhardheid Beesd

 • Zacht
  0
 • 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Beesd. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Beesd is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

Beesd telt 3.490 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Beesd hoort bij de gemeente Geldermalsen. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Beesd

Mensen kunnen een hardheid van 7,00 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Beesd objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,00 Duitse graden in Beesd**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Beesd

Rekensom voor 7,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Beesd?

Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Beesd is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,00 naar 0 dH terug te dringen.