i

Waterhardheid Beesd

 • Zacht
  0
 • 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Beesd. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Beesd telt 3.490 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Beesd is onderdeel van de gemeente Geldermalsen. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Beesd

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,00 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 7,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Beesd objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 7,00 Duitse graden in Beesd**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Beesd

Rekensom voor 7,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Beesd?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het meest voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Beesd is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 7,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.