i

Waterhardheid Beets

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Beets kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Beets is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Beets is een zeer kleine woonplaats met 535 inwonenden. Beets hoort bij de gemeente Zeevang. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Beets+Zeevang

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Verweij - Hilversum
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Beets

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is erg subjectief. Men kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Beets objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Beets**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Beets

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Beets?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt normaliter voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Beets is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.