i

Waterhardheid Beets

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Beets kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,00 dH. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Beets is een kleine woonplaats met 535 inwoners. Beets bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Beets

De beleving van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en dus het ontkalken van de douchewand accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Beets objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Beets**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Beets

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Beets?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Beets is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.