i

Waterhardheid Beilen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Beilen ligt in de buurt van 6,38 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Beilen is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Beilen is een relatief kleine woonplaats met 11.175 inwoners. Beilen bevindt zich in de gemeente Midden-Drenthe. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.

Hardheid meter

Kaart van place+Beilen+Midden-Drenthe

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jos - Beilen
Bekijk alle recensies uit Drenthe
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Beilen

Iemand kan een hardheid van 6,38 dH "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Beilen objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Beilen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Beilen

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Beilen?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Beilen is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.