i

Waterhardheid Beilen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het kraanwater in Beilen. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Beilen telt 11.175 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Beilen hoort bij de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Midden-Drenthe.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Beilen

De perceptie van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de douchekranen dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Beilen objectief duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Beilen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Beilen

Berekening voor 6,38 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Beilen?

Een ieder ervaart zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Beilen is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH terug te brengen.