i

Waterhardheid Bennebroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Bennebroek minimaal. Dit is tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Bennebroek is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Bennebroek is een zeer kleine woonplaats met 5.115 inwonenden. Bennebroek hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bloemendaal.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Bennebroek

U kunt waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "OK" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Bennebroek waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Bennebroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Bennebroek

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Bennebroek?

Iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bennebroek is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.