i

Waterhardheid Bennebroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Bennebroek kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Bennebroek biedt plaats aan 5.115 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Bennebroek hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bloemendaal.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Bennebroek

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Bennebroek objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Bennebroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Bennebroek

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Bennebroek?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bennebroek is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.