i

Waterhardheid Benningbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Benningbroek ligt rond 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Benningbroek is een kleine woonplaats met 735 inwonenden. Benningbroek maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Benningbroek

Men kan waterhardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Benningbroek objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Benningbroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Benningbroek

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Benningbroek?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Benningbroek is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.