i

Waterhardheid Benningbroek

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Benningbroek kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Benningbroek is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Benningbroek biedt plaats aan 735 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Benningbroek is onderdeel van de gemeente Medemblik. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Benningbroek

De ervaring van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Benningbroek objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Benningbroek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Benningbroek

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Benningbroek?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Benningbroek is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.