i

Waterhardheid Benschop

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Benschop. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Benschop is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

Benschop is een kleine woonplaats met 3.375 inwoners. Benschop bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Lopik.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Benschop+Lopik

"Review beoordeling: 8 uit 10"

JanWim van den Hoogen - Bunschoten-Spakenburg
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Benschop

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 7,60 dH "OK" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Benschop waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,60 Duitse graden in Benschop**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Benschop

Calculatie voor 7,60 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Benschop?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in regio’s met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Benschop is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,60 naar 0 dH terug te brengen.