i

Waterhardheid Benschop

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Benschop kenmerkt zich door een waterhardheid van 7,60 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Benschop is een erg kleine woonplaats met 3.375 inwoners. Benschop ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Lopik.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Benschop+Lopik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rob - IJsselstein
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Benschop

Iemand kan waterhardheid van 7,60 Duitse graden misschien "prima" vinden. De gewaarwording van de gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 7,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Benschop waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,60 dH in Benschop**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Benschop

Calculatie voor 7,60 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Benschop?

Iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Benschop is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.