i

Waterhardheid Benthuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Benthuizen ligt rond de 4,98 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Benthuizen is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Benthuizen is een zeer kleine woonplaats met 3.380 inwoners. Benthuizen ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Benthuizen

De waarneming van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het boenen van de tegels aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Benthuizen objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Benthuizen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Benthuizen

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Benthuizen?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Benthuizen is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.