i

Waterhardheid Benthuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Benthuizen is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Benthuizen is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Benthuizen is een kleine woonplaats met 3.380 inwoners. Benthuizen maakt deel uit van de gemeente Alphen aan den Rijn. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Benthuizen

De ervaring van een gegeven waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Benthuizen waardevrij meten

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Benthuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Benthuizen

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Benthuizen?

Praktisch iedereen beleeft zacht water als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Benthuizen is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.