i

Waterhardheid Bentveld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Bentveld minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Bentveld is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Bentveld telt 960 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Bentveld maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zandvoort.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Bentveld

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de douche dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Bentveld waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Bentveld**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Bentveld

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Bentveld?

Iedereen ondervindt onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bentveld is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.