i

Waterhardheid Bentveld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Bentveld is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Bentveld is een kleine woonplaats met 960 inwoners. Bentveld bevindt zich in de gemeente Zandvoort. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Bentveld

U kunt een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Bentveld waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Bentveld**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Bentveld

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Bentveld?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Bentveld is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.