i

Waterhardheid Bergambacht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Bergambacht kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Bergambacht is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Bergambacht is een kleine woonplaats met 6.720 inwoners. Bergambacht is onderdeel van de gemeente Krimpenerwaard. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Bergambacht

U kunt een hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Bergambacht objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Bergambacht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bergambacht

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Bergambacht?

Praktisch iedereen beleeft onthard kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bergambacht is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.