i

Waterhardheid Bergambacht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Bergambacht bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Bergambacht is een zeer kleine woonplaats met 6.720 inwonenden. Bergambacht hoort bij de gemeente Krimpenerwaard. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Bergambacht

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Bergambacht objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Bergambacht**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Bergambacht

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Bergambacht?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bergambacht is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.