i

Waterhardheid Bergen aan Zee

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Bergen aan Zee heeft een waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Bergen aan Zee is een kleine woonplaats met 385 inwoners. Bergen aan Zee maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Bergen aan Zee

Iemand kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ervaring van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Bergen aan Zee objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Bergen aan Zee**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Bergen aan Zee

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Bergen aan Zee?

Iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in streken met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bergen aan Zee is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.