i

Waterhardheid Bergen aan Zee

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Bergen aan Zee minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Bergen aan Zee is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Bergen aan Zee is een kleine woonplaats met 385 inwonenden. Bergen aan Zee is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Bergen aan Zee

Mensen kunnen hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden. De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Bergen aan Zee waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Bergen aan Zee**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Bergen aan Zee

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Bergen aan Zee?

Onthard water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Bergen aan Zee is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.