i

Waterhardheid Bergen (NH)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Bergen (NH) ligt rond 6,00 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Bergen (NH) is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Bergen (NH) biedt plaats aan 12.325 inwoners. Dit is een relatief kleine woonplaats. Bergen (NH) is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Bergen (NH)

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Bergen (NH) waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Bergen (NH)**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Bergen (NH)

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Bergen (NH)?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bergen (NH) is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.