i

Waterhardheid Bergen (NH)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Bergen (NH). Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Bergen (NH) is een redelijk kleine woonplaats met 12.325 inwonenden. Bergen (NH) hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Bergen (NH)

De ervaring van een gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de badkamer dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Bergen (NH) objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Bergen (NH)**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bergen (NH)

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Bergen (NH)?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bergen (NH) is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te reduceren.